Zoeken in honden informatie

Ierse Wolfshond

Ierse Wolfshond


Algemene informatie

De Ierse Wolfshond is de grootste hond die er bestaat. Het is een gezellige hond die trouw en aanhankelijk is ten opzicht van zijn baas en gezin. Voor een leven als kennelhond is de Ierse Wolfshond absoluut niet geschikt. Deze hond wil graag tussen de mensen in leven.
Als waakhond is deze hond niet geschikt, hij is niet waaks en is vriendelijk tegenover voor hem vreemde mensen. Over het algemeen is de Ierse Wolkfshond geen hond die veel blaft. Toch heeft deze honderas een imponerende verschijning.
Een volwassen Wolfshond heeft veel beweging nodig. Verder mogen ze graag graven in de tuin. Ze kunnen enorme gaten in de tuin graven, zo groot dat ze er zelf in passen.

History

De Ierse Wolfshond is een oud ras dat ver terug gaat in de geschiedenis. Er zijn verschillende versies over het ontstaan van deze honderas. De een is dat de Kelten deze honden  meegenomen hebben vanuit Griekenland en Cyprus. Echter werden er voor die tijd in Ierland reeds skeletten gevonden van grote honden. Wat ook nog mogelijk is dat uit deze beide honden een kruising is ontstaan.
De Ierse Wolfshond werd vroeger ook wel Keltische hond, Irish Dog en Big Dog of Ireland genoemd.
Lange tijd was de Ierse Wolfshond een kostbaar bezit in adelijke kringen. Veel waardevolle honden verdwenen op deze manier uit Ierland. Totdat de consul Oliver Cromwell in 1652 een verbod instelde op de uitvoer van deze honden. Dit was ook hard nodig, omdat er een overschot ontstond aan wolven. Men had toen in die tijd, deze hond nodig om op wolven te jagen.

Ierse Wolfshond verzorging
Ierse Wolfshond verzorging

Algemeen uiterlijk

De reu bereikt een minimum schofthoogte van 79 centimeter, en een minimumgewicht van 54 kilo. De teef wordt minimaal 71 centimeter en minimaal 40 kilo. De schedel van deze hond is lang en vlak, met een snuit die lang en middelmatig spits is. Verder heeft deze hond donker gekleurde ogen, en heeft een scharend gebit, echter is een tanggebit ook toe gestaan. Deze hond is een groot en indrukwekkende verschijning.
De Ierse Wolfshond heeft een goed behaarde en lange staart. Deze staart is licht gebogen.

Vacht

De vacht van de IerseWolfshond is ruw en hard op het lichaam. Wat betreft de verzorging van de hond om zijn vacht in goede conditie te houden, is een regelmatige borstelbeurt voldoende. Verder moet deze hond 1 a 2 keer per jaar geplukt worden. Men verwijdert dan met de hand de oude dode haren.
De erkende kleuren van de Ierse Wolfshond zijn grijs, gestroomd, zwart, rood, reekleurig, effen wit en elke andere kleur die bij de Deerhound voorkomt.

Ierse Wolfshond vacht
Ierse Wolfshond vacht

Pups

Van pup tot mentaal en lichaamelijk volwassen zijn, duurt drie jaar bij deze honderas. Een pup weegt bij de geboorte tussen de 500-800 gram, tien weken later is dit al 12 tot 15 kilo. Dit ras groeit dus zeer snel, het is dan ook heel belangrijk om voorzichtig om te gaan met het bewegingsgestel van de pup. Laat hem niet te veel bewegen of ongecontroleerde bewegingen te maken. Zowel voor een pup als volwassen hond, vermijd het trap lopen. Bij een volwassen Ierse Wolfshond zeker tot een minimum beperken, het liefst helemaal geen trap lopen.


Ierse Wolfhonds pups
Ierse Wolfshond pups

Gezondheid

Een Ierse Wolfshond is geen ras dat echt oud wordt, gemiddeld worden ze maar 6 a 7 jaar. Verder kampt dit honderas met erfelijke aandoeningen. De meest voorkomende ziektes bij deze hond zijn botkanker en hartaandoeningen. Verder is deze honderas zeer gevoelig voor narcose.
Heupdysplasie komt veel voor bij grote hondenrassen, echter niet bij de Ierse Wolfshond. Wel moet men zeer alert zijn op een maagtorsie. Verder moet men de Ierse Wolfshond doed in de gaten houden, deze hond is namelijk zeer hard voor zich zelf wat betreft pijn. Als hij iets heeft, zal de hond hiervan niet veel van laten merken.

Gebruik

Oorspronkelijk werd de Ierse Wolfshond gebruikt voor de jacht op groot wild. Zoals het edelhert, de eland en de beer. Zoals de naam van de hond het al doet vermoeden werd er ook wolven gejaagd met deze hond. Verder gingen deze honden vroeger mee op kruistochten.
Tegenwoordig wordt deze hond gebruikt als gezinshond.

1 opmerking: