Zoeken in honden informatie

Bouvier

Bouvier


Algemene informatie

De Bouvier is een stoere, temperamentvolle hond. Het is een actieve hond, die graag wil werken. Deze " koehond " was vroeger de hond van de veehandelaren. Het was zijn taak om de koeien naar het slachthuis te begeleiden. De Belgische koehonden waren herdershonden van een robuuste lichaamsbouw. Over het algemeen waren ze wat moediger en ruwer dan de herdershonden die bij de schapen liepen. De koehond moest wel zwaar en groot zijn om indruk te maken op de koeien en paarden. Maar naast de kracht en volume van de hond, moest de hond ook snel en behendig zijn. Dit om de hoeven van een eventuele nukkige koe te ontwijken.
De Bouvier is pas volwassen als de hond drie jaar is, dit is wel wat later dan de meeste honden.



bouvier vacht
Bouvier vacht

Historie

Bouvier des Flandres of ook wel de Vlaamse Koehond genoemd. Er is niet echt veel bekend over de vroege geschiedenis van dit hondenras. Voornamelijk heeft de ontwikkeling van dit ras zich voldaan aan de rivier de Leie. Deze loopt door het Franse Picardie en Vlaanderen. De herkomst van de Bouvier moet waarschijnlijk gezocht worden in de oude boerenrekels, dat waren stoere en zware honden.
Volgens Louis Huyghebaert, een autoriteit op hondegebied in zijn tijd, waren het de monniken van de abdij Ter Duinen in Koksijde die de Bouvier zijn gaan fokken.
De Bouvier liep vroeger s'nachts om de boerderij, om de bezittingen van zijn baas te beschermen. Overdag was de hond aan het vee drijven, of lag aan de ketting op het erf.


Algemeen uiterlijk

De reu bereikt een schofthoogte tussen de 62 -68 cm en wordt 35-40 kilo. Voor de teef geldt een schofthoogte van 59-65 cm en 27-35 kilo.
Het lichaam van de Bouvier is kort en gedrongen. De Bouvier des Flandres maakt een krachtige indruk. Zijn hoofd heeft een massief voorkomen, wat wordt versterkt zijn baard en snor.  Zijn ogen zijn licht ovaal van vorm, waarvan de kleur zo donker mogelijk is. De neus moet goed ontwikkeld zijn en zwart van kleur, en verder zijn de  neusgaten  goed geopend.
Deze hond moet in het bezit van krachtige kaken die even lang zijn. De tanden zijn regelmatig ingeplant, het schaargebit of tanggebit moet volledig zijn.
Vroeger werden de oren en staart gecoupeerd van de Bouvier , maar dit mag sinds september 2001 niet meer. Alhoewel er ook Bouviers geboren worden zonder staart. De oren zijn hoog aangezet, boven de ooglijn. De klapvouw mag niet boven het schedeldak uitkomen.




bouvier verzorging
Bouvier verzorging

Vacht

Het haar van de zeer overvloedige van de Bouvier moet ruw aanvoelen. Zijn vacht bestaat uit dekhaar met het lichte onderhaar, wat een zeer goede " jas " vormt voor de plotse klimaatwisselingen van de streek van de herkomst van deze hond. Ook moet de vacht de hond beschermen tegen distels en andere prikkelstruiken. Verder moet het haar droog en mat zijn, en niet te kort of te lang ( 6 cm ).
De vacht van de Bouvier moet regelmatig geborsteld worden om klitten te voorkomen. Ongeveer drie keer per jaar moet de hond naar de trimmer om geplukt te worden. Met het trimmen wordt het dode en loszittende haar uit de vacht geplukt.
Over het algemeen is de vacht grijs, gestroomd of zwartgevlamd ( charbonne ). Volledig zwart mag ook, maar dit mag niet de voorkeur krijgen. Een witte ster op de voorborst wordt getolereerd.




Pups

De primaire socialisatiefase ligt tussen de derde en twaalfde week. De eerste stuk gebeurt bij de fokker, het laatste stukje bij de eigenaar. Na de twaalfde week komt de secundaire socialisatiefase. Deze fases zijn zeer belangrijk voor de vorming en gedrag van de hond.
Het is belangrijk om de Bouvierpup rustig maar consequent op te voeden. Ze mogen graag op jonge leeftijd de baas spelen.

bouvier pups
Bouvier pups

Gezondheid

Zoals bij de meeste grote hondenrassen komt heupdysplasie voor bij dit ras. Ook wil een maagtorsie nog weleens voorkomen bij de Bouvier. Bij een maagtorsie ( maagkanteling ), draait de maag binnen de buikholte om zijn as. Waardoor de maag afgesloten wordt van de darmen en slokdarm. Dit is een levensbedreigende situatie voor de hond, die zo spoedig mogelijk naar de dierenarts moet.



Gebruik

Van oorsprong is de Bouvier een werkhond, tegenwoordig wordt deze hond als huishond gehouden. Het is een uiterst robuuste, speelse gezinshond met een sociale karakter.
Verder kan men goed met deze hond trainen. Vroeger werd de hond gebruikt in het leger, politie en douane. De Bouvier is wel trager als een herdershond, men zal dus iets meer geduld moeten opbrengen. De Bouvier is een robuuste en stabiele hond die over het algemeen niet snel kwaad wordt. Men ziet het ook weer terug in het pakwerk, de hond kan behoorlijk hard inkomen, maar op een eerlijke manier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten